Duurzaam cadeaus inkopen of laten bezorgen?

Je hebt een mooi duurzaam cadeau op het oog. Hoe sla je het dan zo duurzaam mogelijk in? Ga je offline of online winkelen? We geven je hier enkele tips. Zo blijkt uit sommige onderzoeken dat bezorgen vaak duurzamer is, zeker een bezorging bij een pakketpunt. Maar dit hangt af van veel factoren. Ga je naar een fysieke winkel, neem dan je eigen tas mee.

Laten bezorgen? Bezorgen is best vaak duurzamer

Bezorgschaamte? Verrassend genoeg tonen sommige onderzoeken juist aan dat bezorgen drie tot soms zes keer zo duurzaam kan zijn dan een aankoop in een fysieke winkel. Winkels hebben namelijk verwarming, een airco en de deuren staan vaak ook nog eens open. Ook krijgen winkels ten minste vijf keer per week bevoorrading door grote dieselvrachtwagens. Daarnaast gaan veel mensen met de auto winkelen. Uitzonderingen zijn kleine drogist artikelen, die zijn vaak minder duurzaam om online te kopen. Ook boodschappen kunnen online minder duurzaam zijn. Dit hangt wel af van verschillende aspecten. Is de bezorging met een fietskoerier of elektrisch voertuig? En is er in het bezorggebied een hoge of lage winkeldichtheid? Ga je het product weer terugsturen? Kleinere pakketten zijn het duurzaamst om op te halen bij een pakketpunt of pakketkluis. Grotere pakketten kun je beter thuis laten bezorgen, als je anders met de auto naar het pakketpunt zou gaan. Naast handig, is het ook het duurzaamst om thuis te zijn wanneer het pakket wordt bezorgd (Stil, 2022). Aan bezorgverpakkingen valt trouwens nog wel wat te verduurzamen. Bij een offline winkel heb je vaak te maken met een verzenddoos en opvulmateriaal. En kies niet voor een snelle bezorging als dat niet nodig is, ook zo verminder je de milieu impact van jouw cadeau. Nog een reden om op tijd met cadeaus te beginnen.

Cadeaus laten bezorgen

Naar een fysieke winkel: eigen tas mee

Neem je eigen tas(sen) mee als je cadeaus gaat inslaan. Dat is de beste keuze. Een stevig tas van (gerecycled) PET, polypropyleen of een jutte is het meest milieuvriendelijk.

Eigen tas mee naar stenen winkel

Papieren tasje? Nee bedankt

Sinds 2016 is het in Europa verboden om in de detailhandel gratis plastic tasjes mee te geven. Dit heeft gezorgd voor een spectaculaire daling van het aantal plastic tasjes met maar liefst 80%. Neem als alternatief ook geen papieren tasje aan. Deze zijn niet beter voor het milieu en kun je vaak maar 1x gebruiken. Je hebt heel veel papier nodig om tassen net zo sterk te maken als plastic tassen. Bovendien hebben veel van deze tassen nog een laagje plastic, waardoor ze niet bij het oud papier mogen. Mocht je in de winkel kunnen kiezen voor een eenmalige tas of een big shopper. Ga dan voor de big shopper, deze gaan namelijk veel langer mee en zijn het meest duurzaam. Een katoenen tas is een duurzame keuze als je hem meer dan 75 keer gebruikt. Voor het produceren is een katoenen tas is naast veel land namelijk ook veel water nodig. Omgerekend water voor zo’n 40 douchebeurten. En dan niet met een waterbesparende douchekop. Een plastic tas met stevig handvat, is ook goed voor het milieu als je hem meer dan 10x gebruikt. Zwerfaval en een eventuele bijdrage aan de plastic soep is niet meegenomen in dit onderzoek.

big shopper

Bron: Milieu Centraal .

Bron: Stil, H. (2022, 28 september) . Bezorgschaamte? Wie hart heeft voor het milieu bestelt juist online. Het Parool, van https://www.topics.nl/bezorgschaamte-wie-hart-heeft-voor-het-milieu-bestelt-juist-online-a17537814parool/

Photo by Microsoft Edge on Unsplash