Originele, duurzame cadeau-ideeën voor vrouwen

Bij duurzame cadeaus of cadeautjes voor vrouwen kun je denken aan het geven van een belevenis, sieraden van gerecycled goud, een (bibliotheek) abonnement, een duurzame plant, een boomvrij notitieboek, een zero waste tas, iets lekkers om te eten of te drinken. En nog veel meer!

Op zoek naar een mooi duurzaam cadeau of cadeautje voor vrouw, vriendin, oma, dochter of kennis? Je bent een vriendelijk en vrijgevig iemand en wilt een leuk cadeautje geven. Er zijn genoeg geweldige, doch duurzame kado’s te bedenken voor vrouwen. Wij hebben een aantal toffe kadotips op een rijtje gezet. Ook handig voor als je zelf een verlanglijstje wilt opstellen!

Geef een belevenis cadeau

Een cadeau hoeft zeker niet altijd materieel te zijn. Zo’n doe-cadeau kun je ook zeker geven. Omdat je niks fysieks geeft, hoeft er ook niks nieuws geproduceerd te worden. Denk bijvoorbeeld aan een uitje naar een concert, museum of theater. Of een high tea, high wine of bierproeverij. Of een duurzaam bootje varen met een fluisterboot, dit is op verschillende prachtige plekken in Nederland mogelijk. Een avontuurlijke vriendin? Boek een uitje naar een van de waterski-banen in Nederland. Belevenissen creëren voorpret en herinneringen waar je nog lang van kunt nagenieten.

Belevenis cadeau

Geef een (bibliotheek) abonnement cadeau

Denk eens aan het geven van een bibliotheek cadeau abonnement. Een duurzaam, leuk en veelzijdig cadeau. Geef met een bieb-abonnement toegang tot een enorme collectie cadeau. En wist je dat de bibliotheek tegenwoordig ook duizenden e-books, e-tijdschriften en luisterboeken te leen heeft? De cadeau-abonnementen zijn verkrijgbaar bij de balie van de plaatselijke Bibliotheek en stoppen automatisch.

Ook abonnementen op streamingsdiensten zijn een optie. Netflix en Amazon Prime video bieden cadeaukaarten aan, ook Spotify heeft digitale en fysieke cadeaukaarten.

Duurzaam winkelen cadeau leenservice

NoWa Sieraden met goud uit je mobieltje

Het Nederlandse merk NoWa (afkorting van No Waste) maakt sieraden met goud en zilver uit oude mobiele telefoons. Oude telefoons belanden in een la of op een vuilnisbelt. Vaak op vuilnisbelten in landen waar passende afvalfaciliteiten ontbreken en het afval in de fik wordt gestoken. Slecht voor de gezondheid van de mens en slecht voor het milieu. Maar wat veel mensen niet weten is dat er waardevolle grondstoffen in mobiele telefoons zitten, zoals goud, zilver en koper. In Nederland alleen al gooien we jaarlijks zo’n 27 miljoen euro aan goud weg, door het niet recyclen van elektronisch afval. Daar kunnen heel veel mooie sieraden mee gemaakt worden. NoWa heeft een prachtige sieradenlijn ontwikkelt, gemaakt met goud en zilver uit oude mobiele telefoontjes. Ze verkopen armbanden, kettingen en oorbellen. NoWa heeft als missie op een positieve manier mensen meer te laten recyclen. Geen interesse in een No Waste sieraad, maar nog wel een oude mobiele telefoon liggen? Bekijk wat je hiermee kan, via het artikel Recycle jouw oude telefoon op de NoWa site. Armbandje vanaf 30 euro.

Een herbruikbare koffiemok

Geef haar een mooie herbruikbare koffiemok die ze kan gebruiken in plaats van wegwerpbekers. Zoals dit fraaie exemplaar van Huskee. De Huskee Cup is een herbruikbare koffiebeker gemaakt van onder andere gerecycled koffiedik, ontworpen om de afvalberg te verminderen en bij te dragen aan een duurzamere koffiecultuur. De beker heeft een uniek ontwerp en is verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren. De Huskee Cup is geschikt voor zowel koude als warme dranken en is vaatwasmachinebestendig. Het innovatieve materiaal zorgt ervoor dat het de temperatuur van de koffie langer vasthoudt dan een normale papieren of plastic wegwerpbeker, en dat het de smaak van de koffie niet beïnvloedt.

Geef een Museumkaart cadeau

Is je vrouw of vriendin een kunstliefhebber? Denk dan eens aan het cadeau doen van een Museumkaart. Daarbij geef je een heel jaar onbeperkt toegang tot 450 museums cadeau. Ga je zelf ook voor een Museumkaart? Dan kunnen jullie onbeperkt samen op pad om kunst kijken. Op de speciale gift card pagina kun je gegevens invullen. Je krijgt de mooi vormgegeven Cadeau Museumkaart dan binnen 5 dagen toegestuurd. De ontvanger van je cadeau kan vervolgens binnen 24 maanden na aankoop een Museumkaart bestellen.

museumkaart duurzaam cadeau idee

Vraag wat ze wil hebben

Best een origineel cadeau-idee, want weinig mensen doen dit. Een duurzaam cadeau is een cadeau wat iemand echt gaat gebruiken. Die RVS thermofles kan nog zo duurzaam zijn, als de ontvangen hem niet gaat gebruiken is dat zonde van de productie. De verlanglijst mag best wat meer waardering krijgen. Sommige mensen zijn misschien bang dat ze hiermee hebberig overkomen. Maar een verlanglijst voorkomt dat cadeaus weggegooid worden of in de kast blijven liggen. Weet je niet zeker of iemand jouw cadeau echt gaat gebruiken, aarzel niet om het te vragen. Soms kan het ook handig of leuk zijn om met een grotere groep samen een cadeau te kopen. Dan is het helemaal een goed idee om te vragen of de ontvanger nog cadeauwensen heeft.

Biologische bloemen voor haar

Kies voor biologisch geteelde bloemen in plaats van traditioneel gekweekte bloemen. Biologische bloemen zijn beter voor het milieu en veiliger voor degenen die ze voor jou verwerken.

Bekijk ook ons artikel over duurzame planten en bloemen cadeau doen.

biologische bloemen duurzaam moederdagcadeau idee

Een gezonde duurzame pan

Geef haar een gezonde duurzame pan van Isenvi cadeau. De keramische pannen van Isenvi zijn 100% PFAS vrij, duurzaam geproduceerd en ook nog eens betaalbaar. De pannen zijn vrij van schadelijke stoffen en geschikt voor alle hittebronnen. Een Isenvi pan is 100% recyclebaar of gemaakt van gerecycled materiaal. Deze Murray keramische pan zorgt voor een goede en gelijkmatige warmtegeleiding. Daardoor heb je minder warmte nodig, goed voor je portemonnee en het milieu. Het ontwerp van deze Murruy serie is zeer fraai. Een mooi cadeau voor alle hobbykoks. Ook verkrijgbaar als pannenset.

Duurzame gezonde pan Isenvi cadeau voor haar

Een duurzaam wellness-pakket

Stel een duurzaam pakket samen voor haar met spa-producten zoals bio badzout, gezichtsmaskers en kaarsen zodat ze lekker kan ontspannen. Ga voor eco-vriendelijke verzorgingsproducten. Of ga voor een reeds samengestelde personal care pakket, zoals deze van zustainabox.

duurzaam cadeau vrouw

Een vilten laptop organiser van i-did

Het Nederlandse i-did maakt prachtige accessoires van gerecycled vilt, zoals deze laptop organiser Sylvia. Net als de andere items van i-did is deze organiser gemaakt van gerecyclede (bedrijfs)kleding. I-did is een sociale onderneming, ze begeleiden mensen naar werk. Ook mensen die nog nooit gewerkt hebben. Alle productnamen zijn gebaseerd op oud deelnemers of collega’s. Ze verkopen ook tassen en akoestische interieur producten. Terug naar de laptop organiser. Naast het grote vak voor de laptop zijn er ook handige kleinere vakjes en een A4 formaat vak om spullen in op te bergen. Zoals je telefoon en je (steenpapier) notitieblok. De warme uitstraling van vilt zorgt voor meer sfeer op kantoor. Je kunt er ook mee gezien worden in een hip koffietentje. Ze zijn beschikbaar voor 13 inch en 15 inch laptops, in verschillende kleuren. Vanaf 25 euro.

Paper on the Rocks notitieboek 100% boomvrij

Het Nederlandse Paper on the Rocks maakt notitieboeken van steenpapier. Deze notitieboeken zijn 100% boomvrij. Papier gemaakt van steen? Dit is een uitvinding uit Taiwan. Met deze technologie kan papier worden geproduceerd van steenafval met een veel kleinere impact op de aarde dan normaal pulppapier. Het papier is helder wit, maar zonder gebruik van chemicaliën of bleek. De notieboeken van Paper On the Rocks zien er prachtig uit en hebben een fijne schrijfervaring. De hardcover versie heeft 144 pagina’s, de softcover versie 80 pagina’s. Puur schrijven met dutch design. Vanaf 15 euro.

Een zero waste tas van BEEN London

BEEN London ontwerpt designer tassen van gerecycled materiaal met oog voor functionaliteit. De tassen hebben een tijdloos ontwerp. BEEN doet niet aan trends en de tassen en accessoires zijn geschikt voor alle seizoenen. Ze verkopen onder andere tote bags, schoudertassen, rugzakken, laptop sleeves, make-up tasjes. De ontwerpaanpak is Zero Waste, ze gebruiken onder andere gerecycled leer, gerecycled nylon en vegan ananas-leer. BEEN London heeft invloed op de mode-industrie door te laten zien dat je iets prachtigs kunt maken met afval. Voor elke verkochte tas planten ze ook een boom in Peru. Elke tas die ze ontwerpen wordt vernoemd naar favoriete plekken van de medewerkers in de omgeving.

Geef iets lekkers om op te eten

Geef iets dat je kunt consumeren. Bijvoorbeeld duurzame chocolade, direct trade koffie. Of theebladeren, met een leuk thee-ei erbij. Wanneer je lekkernij biologisch is of fair trade dan geef je een product cadeau dat een stukje beter is voor de natuur, de aarde en de mens.

duurzaam cadeau idee vrouw chocolade

Geef iets om op te drinken

Nog meer cadeautips om te consumeren. Een mooie fles wijn of een leuk biersetje. Of een lekker lokaal limonade en sappakket. Of een biologisch en vegan wijnpakket van Neleman.

Neleman wijn

Geef een duurzame vlaggenslinger cadeau

Geef haar een duurzame slinger cadeau. Het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen. Dat kan ook duurzaam, met een vlaggenlijn van 100% bio-katoen. Deze is van goede kwaliteit en gaat lekker lang mee. De vlaggenslinger van Dille & Kamille heeft 21 vlaggetjes in verschillende feestelijke kleuren.

duurzame vlaggenlijn bio-katoen

Ga voor een B corps gecertificeerd cadeau

Producten met een B corps certificatie moeten voldoen aan hoge eisen, onder andere op het gebied van duurzaamheid. De producten worden beoordeeld op vijf hoofdpunten: duurzaamheid, transparantie, arbeidsrechten, klanten en de lokale gemeenschap. Nederland kent circa 90 B corp bedrijven. Waaronder Mud Jeans, Dopper, Tony’s Chocolony en Snappcar. Wereldwijd zijn er ruim 3.500 B corp bedrijven, waaronder Patagonia. Je kunt op hun site checken of een bedrijf B corps gecertificeerd is. En er cadeau inspiratie opdoen natuurlijk.

Een herbruikbare waterfles

Geef haar een mooie, herbruikbare waterfles om zo mee te helpen de hoeveelheid afval van plastic flessen te verminderen. 

Sprinklr duurzame planten

Groen is toch groen? Niet helemaal, veel planten leggen een enorme reis af voordat ze jouw kamerplant worden. Ook worden er veel insecticiden gebruikt. Geef biodiversiteit cadeau. Dit kan via Sprinklr, waar zowel tuin- als kamerplanten zonder gif worden gekweekt. Je kunt een kamerplant versturen in een pot naar keuze en ze schrijven er een leuk kaartje bij. Slogan: “De wereld heeft al genoeg spullen, maar nooit genoeg planten!”. Helemaal mee eens.

Lees ook ons artikel over Duurzame planten en bloemen cadeau doen voor meer flora cadeautips.

Geef een tijdschift over duurzaamheid cadeau

Geef je haar een abonnement op een duurzaam tijdschrift cadeau. Bijvoorbeeld het tijdschrift Genoeg of op OneWorld. Het tijdschrift Genoeg wordt naar goed gebruik, na gebruik vaak weer doorgegeven.

Genoeg-duurzaam-cadeau-idee-tijdschrift

Een Klikkie-cadeau abonnement

Geef eens iets anders. Een Klikkie-abonnement waarbij je iedere maand foto’s geprint thuis krijgt. Zo print je foto’s eerder uit, in plaats van dat ze op je telefoon blijven staan. Zeker voor mensen die van fotograferen houden of met kleine kinderen erg waardevol. Hebben we zelf een aantal keer cadeau gegeven, een aanrader. De cadeaubon ontvang je ook digitaal.

Klikkie abonnement cadeau idee

Een goed boek over duurzaamheid

Een origineel cadeau voor een vrouw die van lezen houdt, een boek over duurzaamheid. Bijvoorbeeld de inzichtelijke must read De verborgen Impact van Babette Porcelijn.

Bekijk ook onze pagina over de beste duurzame boeken om cadeau te geven.

duurzaam-cadeau-idee-verborgen-impact

Een safety razor voor levenslang gebruik

Investeer in een safety razor die levenslang meegaat. Bovendien zijn de mesjes ook zeer betaalbaar, je kunt ze voor 3-6 scheerbeurten gebruiken. Safety razors stonden vooral bekend als mannenproduct en als een ‘gevaarlijk’ product. Maar dat is niet nodig. Je kunt ze op een veilige manier gebruiken en de kans op ingegroeide haartjes en rode bultjes is ook kleiner dan bij een een scheermes met meerdere mesjes. Geef een duurzamer alternatief dan plastic scheermesjes cadeau. Dit gaat heel veel wegwerp mesjes in de prullenbak schelen. De safety razor van Bamboozy is geïmporteerd uit Zweden en gemaakt van hoogste kwaliteit zink en metaal. Door het gebruik van koper heeft het scheermes een antibacteriële werking. De safety razor, bijvoorbeeld in rosé goud, ziet er ook nog eens prachtig uit. De reviews zijn zeer lovend. Zowel voor mannen als voor vrouwen verkrijgbaar. Vanaf 15 euro.

Warme Glerups: vilten sloffen uit Denemarken

Warme voeten gegarandeerd met deze Glerups. Dat komt doordat deze sloffen gemaakt van 100% wol. Een mengsel van het Deense Gottland-wol en merinowol. Voor de productie van deze sloffen worden geen chemicaliën gebruikt. Het voetbed is gemaakt van natuurrubber of gelooid leer. Het draagcomfort is ook nog eens hoog. De verwarming kan een graadje lager.

Nog meer cadeau inspiratie nodig? Bekijk ook de Groene geefgids van Milieucentraal.

Uitgelichte foto Kateryna Hliznitsova via Unsplash