10 duurzame cadeau-ideeën voor vaderdag

Vaderdag staat voor je het weet weer voor de deur, in 2023 namelijk op zondag 18 juni. Wat kun je vader of de vader van je kinderen duurzaam cadeau geven? Verras je vader dit jaar met een duurzaam, fairtrade en of groen Vaderdagcadeau.

Wat is een duurzaam vaderdagcadeau?

Een duurzaam vaderdagcadeau is een cadeau dat op een milieuvriendelijke en ethisch verantwoorde manier is geproduceerd, en dat bijdraagt aan een duurzamere levensstijl. Of een doe-cadeau met weinig impact op het milieu. Het is een cadeau dat niet alleen waardevol is voor vader, maar ook voor de wereld om hem heen.

Hierbij de leukste 10 cadeau ideeën met een duurzame twist voor Vaderdag:

Een doe-cadeau

Het is belangrijk om te onthouden dat Vaderdag niet alleen gaat om cadeaus geven, maar vooral om de tijd nemen om je moeder te bedanken en waarderen voor alles wat je vader doet. Simpelweg quality time samen kan daarom ook een waardevol cadeau zijn. Of geef je vader een experience-cadeau, zoals een fotografie cursus, een schilderworkshop, of een avondje uit bij het theater. Door een belevenis cadeau te geven, geef je eens geen materieel cadeau, maar een onvergetelijke ervaring en herinnering die je vader kan koesteren.

Geef een biologische plant aan vaders met groene vingers

Geef een biologische plant als duurzaam vaderdagcadeau. Groen niet altijd groen. Veel planten leggen een enorme reis af voordat ze jouw kamerplant worden. Ook worden er veel insecticiden gebruikt. Dit kan via Sprinklr, waar zowel tuin- als kamerplanten zonder gif worden gekweekt. Je kunt een kamerplant versturen in een pot naar keuze en ze schrijven er een leuk kaartje bij. Slogan: “De wereld heeft al genoeg spullen, maar nooit genoeg planten!”.

Lees ook ons artikel over duurzame planten en bloemen cadeau doen voor meer inspiratie voor het cadeau geven van biodiversiteit en dergelijke.

duurzame plant voor hem cadeau idee

Trek er samen op uit

Ga er gezellig een dagje of dagdeel op uit met je vader als duurzaam vaderdag. Er zijn voor dit cadeau geen grondstoffen nodig. En het cadeau hoeft ook niet geproduceerd en vervoerd te worden. Een duurzamer cadeau dus.

Geef een tweedehands boek

Geef eens een tweedehands boek voor vaderdag. De tekst is net zo goed. Wist je dat er veel boeken ongelezen aangeboden worden? Bijvoorbeeld omdat iemand een boek dubbel heeft, of het zelf cadeau gekregen heeft maar nooit aan lezen toegekomen is. Bij www.bol.com kun je veel tweedehandsboeken kopen, met de categorie ‘als nieuw’.

Geef direct trade koffie voor de koffiedrinkende vader

Geef duurzame koffie cadeau voor vaderdag, waar boeren een eerlijke prijs voor hebben gekregen. Na het zien van deze aflevering van KRO NCRV De prijsknaller: Koffie drinken wij alleen nog direct trade koffie. Bij Direct Trade koffie is er direct contact met de koffieboer en de koffieboer krijgt een eerlijke prijs. Geef bijvoorbeeld een Direct Trade proefpakket weg van Zwarte koffie. Leuk om te geven en om te krijgen. Lekker om te proeven en te proberen. Wie weet ontdekt de ontvanger wel een hele nieuwe (Direct Trade) wereld.

zwartekoffie direct trade koffiecadeau pakket

Geef vader een vegetarische BBQ avond cadeau

Organiseer een vegetarische BBQ voor je vader. Vegetarisch eten laat een kleinere ecologische voetafdruk achter. Je kunt ook De groene barbecue van Rukmini Iyer ter inspiratie cadeau geven. Tip: kijk of er een tweedehands exemplaar in ‘zo goed als nieuw’ staat beschikbaar is.

de groene barbeque duurzaam cadeau idee vaderdag

Geef een duurzaam drankpakket cadeau

Doe hem een duurzaam drankpakket cadeau. Bijvoorbeeld een lokaal anit-verspillings bierpakket via Craftonly, met biertjes die tegen of over de houdbaarheidsdatum zijn. Ook handig als je een feestje organiseert. Ook brouwerij De Leckere uit Utrecht, de eerste 100% biologische en de eerste 100% fossiele brandstof vrije brouwerij van Nederland heeft lekkere bierpakketten om cadeau te geven voor vaderdag.

anti-verspillingsbier duurzaam cadeau idee vaderdag

Een wattcher energiemeter

Een duurzaam Vaderdagcadeau waarmee je kunt speuren naar energiesleurpers in huis. Meten = weten. Veel oudere apparaten verbruiken meer stroom dan nodig. Er zijn ook apparaten met een hoog sluipverbruik. Voor mensen die echt willen weten hoeveel stroom een apparaat in huis verbruikt is er de energiemeter. Dat werkt als volgt. Je steekt de energiemeter in het stopcontact en sluit het apparaat waarvan je het stroomgebruik wilt meten erop aan. De energiemeter geeft het energiegebruik weer in KWh, Euro, en energiegebruik op dit moment in Watt. Dit duurzame Vadercadeau draagt bij aan bewustwording van energiegebruik, zodat je weet waarop je kunt gaan besparen. Bij veel gemeentes kun je dit apparaat overigens ook lenen.

Energiemeter-duurzaam-cadeau

Een regenton

Geef vader een regenton cadeau, zodat hij water kan opvangen. Als je water uit de regenton gebruikt, zorg je ervoor dat schoon water niet in het riool verdwijnt. Door klimaatverandering zullen er steeds meer hoosbuien vallen, waarbij ons riool moeite heeft om al het water te verwerken. Met een regenton wordt water hierin opgevangen, belandt het niet in het riool en hoeft het niet verwerkt te worden. Ga bijvoorbeeld voor deze instap regenton van Harcostar. Voor 75% gemaakt uit gerecycled plastic. Met een kindveilige deksel en een inhoud van 168 liter.

Geef hem een duurzame waterkoker

Is je vader toe aan een nieuwe waterkoker? Geef hem eens een duurzame waterkoker cadeau. Energiezuinige waterkokers herken je aan een goede isolatie en de optie om de temperatuur in te stellen. Waarbij je water kunt verwarmen op verschillende standen. Zo hoef je voor (Engelse) thee het water niet meer tot 100 graden te laten koken. Dat scheelt energie. Een waterkoker die van roestvrijstaal is gaat langer mee, wat dus een duurzamere optie is. Waarom alleen met Moederdag huishoudelijke apparaten cadeau doen? Vaders van nu verdienen ook een huishoudelijk cadeau. Bijvoorbeeld deze robuuste RVS waterkoker van Bosch met meerdere temperatuur instellingen.

duurzame waterkoker Bosch vaderdagcadeau

Maak zelf een gerecycled cadeau voor hem

Een zelfgemaakt gerecycled cadeau is altijd een goed cadeau voor vaderdag.

Nog meer duurzame Vaderdagcadeautips

  • Geef hem een Stasher bag, het alternatief voor alles waar je normaal een plastic zakje voor gebruikt. Te gebruiken voor food en non-food. Ze kunnen in de magnetron, oven, koelkast en vriezer. Gemaakt van siliconen, niet-giftig en vaatwasser bestendig. Met een fraai design.
  • Geef vader duurzame sokken van Qnoop cadeau. Gemaakt van biologisch katoen met aan een sok een knoopje en aan de andere knoop een lus. Zo raken ze elkaar niet kwijt in de was.
  • Geef je vader hippe duurzame sneakers van Veja cadeau. Een Frans merk dat zich richt op duurzame en trendy sneakers en ook accessoires. Ze gebruiken biologisch katoen, fair trade rubber en andere duurzame materialen. De bekendste modellen zijn V-10 en V-12.
  • Geef hem en goed gevulde borrelplank met lekkere biologische hapjes. En wellicht is een (alcolvrij) klimaat neutraal biertje van Lowlander daar een mooie toevoeging bij.
  • Geef je vader een Bambook voor Vaderdag. Bambook is een merk dat uitwisbare notitieboeken en schrijfwaren maakt. Het onderscheidende kenmerk van Bambook is dat hun notitieboeken zijn gemaakt van duurzaam bamboe materiaal in plaats van traditioneel papier. Leuk om te weten: ze verkopen ook een uitwisbare hockeyplanner. Voor alle hockeyvaders langs de lijn.
  • Geef vader een mooie, herbruikbare waterfles om zo mee te helpen de hoeveelheid afval van plastic flessen te verminderen. Bijvoorbeeld van dit fraaie exemplaar van Dopper, een B corps gecertificeerd bedrijf.
dopper duurzaam vaderdag cadeau tip

Bonus tip: vraag of er iets is wat hij graag wil hebben.

Vraag gewoon eens wat hij wil hebben. Best een origineel cadeau-idee, want niet veel mensen doen dit. Een duurzaam Vaderdagcadeau is een cadeau wat je vader echt gaat gebruiken. Die RVS thermofles kan nog zo duurzaam zijn, als je vader hem niet gaat gebruiken is dat zonde van de productie en het transport. De verlanglijst mag best wat meer waardering krijgen. 

Verlanglijstje

Door te kiezen voor een duurzaam Vaderdagcadeau, geef je niet alleen een mooi cadeau, maar draag je ook bij aan een betere wereld voor de toekomst. Daarnaast valt er winst te halen aan de verpakking van je cadeau. Bekijk hiervoor onze pagina over duurzaam cadeaus inpakken.

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

1 gedachte over “10 duurzame cadeau-ideeën voor vaderdag”

Reacties zijn gesloten.