Duurzaam sinterklaas vieren met kinderen

Is het mogelijk om duurzaam sinterklaas te vieren? Ook minimalisten vieren Sinterklaas. Met deze tips kom je een heel eind. Om er op een duurzamere manier ook het leukste feest van het jaar van kan maken voor kinderen. Op zoek naar duurzame schoencadeautjes? Lees dan ons artikel over schoencadeautjes.

De 5 cadeautjesregel

Heb je al gehoord van de 5 cadeautjes regel? Zeer geschikt om intentioneel sinterklaas mee te vieren. Bestaande uit vijf cadeautjes uit de volgende categorieën:

  1. Iets dat ze graag willen hebben
  2. Iets dat ze nodig hebben
  3. Iets om te dragen
  4. Iets om te lezen of om te leren
  5. Iets creatiefs

Tips van minimalisten voor sinterklaas

  • Maak de sinterklaas viering groot, niet de stapel cadeaus.
  • Begin in oktober/november met opruimen, zodat je ruimte kunt maken voor iets nieuws. Oud speelgoed dat niet beschadigd is kun je afgeven bij de kringloop of verkopen op Marktplaats.
  • Koop niet meer speelgoed dan waar je opbergruimte voor hebt.
  • Ga voor duurzaam speelgoed wat tegen een stootje kan en langer mee gaat. Van goede kwaliteit, duurzaam geproduceerd en/of tweedehands.
  • Sla trends over. Trendy cadeaus zijn slechts voor even leuk. Enigszins tijdloze cadeaus zijn een duurzamere optie.
  • Minder = meer

Dan zijn vaak ook nog grootouders die cadeaus willen geven met sinterklaas. Tips voor grootouders of mensen met grootouders. Ga voor 1 uitpakcadeau.

Tips voor specifieke originele duurzame cadeaus:

1. Geef een activiteit cadeau

Ken je die Amerikaanse filmpjes met “We are going to disneyland?”. De kinderen zijn allemaal door dolle heen. Zo’n doe-cadeau kun je ook geven met sinterklaas. Denk bijvoorbeeld aan een uitje naar een dierentuin, musical of pretpark. Een cadeau hoeft zeker niet altijd materieel te zijn.

2. Scoor cadeaus op Marktplaats of Vinted

Cadeaus bij Marktplaats of op Vinted scoren is zeer duurzaam. Er hoeven geen nieuwe producten geproduceerd te worden. Dat scheelt een hele hoop grondstoffen en vaak ook transport. Er zitten nog extra voordelen aan. Je kunt er gelijk een keukentje scoren met keukengerei en speelgoed eten. In een speelgoedwinkel moet je dit er vaak nog apart bij kopen. Begin op tijd. De prijzen op en het aanbod op Marktplaats is seizoengevoelig.

3. Een pyjama of sloffen

Geef iets wat ze toch al nodig hebben. Bijvoorbeeld een pyjama of sloffen. Met een leuk printje is het voor kinderen ook een fijn cadeau om te krijgen.

4. Blokkentoren

bron: bol.com

Bijvoorbeeld deze blokkentoren van Little Dutch uit de mooie pure en nature serie. Het houtenspeelgoed van Little Dutch wordt gemaakt van duurzaam hout en is voorzien van verf op waterbasis. De blokkendoos is ook van hout, waarin de blokken weer makkelijk op te bergen zijn. Voor kinderen vanaf 2 jaar.

5. Een houten trekdier

bron: bol.com

Bijvoorbeeld deze te schattige teckel van Brio. Een klassieker uit 1958. Zijn staart, oren en kop bewegen als je met hem rondloopt. Brio heeft een uitgebreid assortiment aan trekdieren, waarbij deze teckel een van de populairste is. Vanaf 1 jaar.

6. Mijn eerste telefoon

Laat de eerste telefoon van je kind een duurzaam telefoon zijn. Met deze Plan Toys houten telefoon kan je kind eindeloos oma of opa bellen. En het beltegoed is nooit op. Het scherm is een vergrootglas. Extra leerzaam. De telefoon is gemaakt van gerecycled hout en afgewerkt met kleurstoffen op waterbasis. Vanaf 1 jaar.

7. Een houten trein

Een houten trein, bijvoorbeeld van Brio. Een prachtig sinterklaascadeau, goed voor urenlang speelplezier. De rails zijn gemaakt van duurzaam hout. Een bijkomend voordeel is dat je deze treinset makkelijk kunt uitbreiden. Wat bijvoorbeeld weer een leuke cadeautip is om te geven door oma, opa of suikertante. Vanaf 1,5 jaar.

8. Een goed (duurzaam) boek

Boekjes zijn erg belangrijk voor de taalontwikkeling van een kind. Zeker als je zelf vragen stelt bij het lezen van een boekje. Wat doet de Schippad? Waar gaat het konijn naartoe? Met een boekje over duurzaamheid snijdt je ook nog eens een belangrijk thema aan. Plastic soep is een vrolijk verhaal waarin kinderen beleven en ervaren dat ze met iets kleins grote dingen kunnen bereiken. Doelgroep: alle kinderen vanaf 5 jaar. De Klimaatjes genieten van de zon en de zee. Wanneer Kikker een frisse duik neemt, lijkt hij daarna wel een plastic zeemonster. Er plakt allemaal rommel aan zijn kikkerlijf! Gelukkig weten de Klimaatjes een oplossing. Vanaf 5 jaar.

9. Grimm’s klein huisje

Kleine kinderen houden van stapelen. Met deze houten huisjes van Grimm’s kun je je fantasie de vrije loop laten gaan. ‘Hoe minder detail, hoe meer ruimte voor de verbeelding’. Ook voor wat oudere kinderen zijn deze huisje nog leuk. Grimm is een duurzaam Duits familiebedrijf. Grimm’s zijn speelgoed is handgemaakt. Het kan op verschillende manieren gebruikt worden wat de motoriek, fantasie en creativiteit van een kind stimuleert. Vanaf 1 jaar.

sint-cadeautip-grimm-houtenhuisje

Uitgelichte afbeelding van lafynfyx via Pixabay 

1 gedachte over “Duurzaam sinterklaas vieren met kinderen”

Reacties zijn gesloten.