Tips voor duurzame schoencadeautjes

Bij sinterklaas horen cadeautjes voor kinderen. Wat zijn leuke duurzame cadeautjes voor in de schoen voor meisjes en jongens? Probeer wegwerp-cadeautjes te voorkomen. En denk bij de sinterklaasperiode aan de 5 cadeautjes regel voor kinderen. Bestaande uit 5 type cadeautjes:

  1. Iets dat ze graag wil hebben
  2. Iets dat ze nodig heeft
  3. Iets om te dragen
  4. Iets om te lezen of om te leren
  5. Iets creatiefs

Hierbij tien duurzame, originele cadeau-ideeën voor in de schoen.

1. Iets om aan te trekken

Denk wintergoed, een sjaal, muts of wanten. Of bijvoorbeeld nieuwe sokken. Een pyjama of ondergoed met leuke prints zijn ook leuk.

2. Klei van natuurlijke materialen

Veel kinderen vinden het heerlijk om te kleien. Gifvrij kleien met natuurlijke materialen is ook prettig voor ouder, natuur en gezondheid. Tip: je kunt de klei cadeau doen in de schoen verspreid over meerdere dagen.

3. Duurzame kleurpotloden

Kleurpotloden van 100% FSC gecertificeerd hout kleuren net zo lekker. Potloden zijn altijd handig en fijn. Stabilo is het eerste potlodenmerk met het FSC keurmerk. Prijs circa 4,50 euro, exclusief verzending.

4. Turbo grote kleurplaat van Makii

Makii verkoopt trubo kleurplaten zo groot als je bed. Inclusief 4 ansichtkaarten om vriendjes uit te nodigen en een avonturenboekje. Hang hem aan de muur en ga lekker aan de slag. Het product is CO2 neutraal: ze planten bomen ter compensatie van de uitstoot van de producten. Ook leuk als gezamenlijk schoencadeau voor je kinderen. Prijs inclusief verzending, circa 10 euro.

5. Herbruikbaar boterhammenzakje

Uit de categorie praktische cadeaus, een herbruikbaar boterhammenzakje. Met een leuke print voldoet deze prima als schoencadeautje.

6. Zoek cadeautjes bij de kringloop of marktplaats

Er zijn leuke schoencadeautjes bij de kringloopwinkel, op Marktplaats of op Vinted te vinden. Hier kun je veel speelgoed vinden en met wat geluk kan het ook nog relatief zijn. Denk bijvoorbeeld aan houten speelgoed of leuke boekjes. Mooi ingepakt zien veel kinderen het verschil niet. Anders kun je uitleggen dat sinterklaas ook aan duurzaamheid doet. Houd de mogelijkheid van een likje verf over het speelgoed in gedachten, dat geeft meer opties bij de kringloop.

7. Verantwoord snoep

Geen decembermaand zonder eten. Denk bijvoorbeeld aan slaafvrije chocolade van Tony’s Chocolonely. Zij verkopen chocoladeletters. Maar je kunt op hun eigen website ook je eigen sint reep ontwerpen. Een privé pak (duurzame) hagelslag is ook cadeau waar je kind erg blij mee kan zijn.

8. UNO sustainable

Het klassieke UNO spel, maar dan in een duurzaam jasje. UNO sustainable speel je vanaf 7 jaar, speeltijd 30 minuten. Deze speciale ‘Gemaakt van papier’ editie is 100% recyclebaar. Ook de cellofaanwikkel om de kaarten heen is vervangen door papier. De inkt is op sojabasis en geeft natuurlijke kleuren die niet giftig zijn.

duurzaam sinterklaas schoencadeautje Uno sustainable

9. Zelfgemaakte tegoedbonnen

Geef een setje bonnen met cadeau, met tegoedbonnen zoals morgen-kiezen-wat-we-gaan-eten, tot 20:00 opblijven en tweedubbel broodbeleg en ontbijten-onder-de-tafel.

10. Koekjesmix voor kids

Een leuk doe cadeau. Geef een koekjesmix cadeau. Bijvoorbeeld deze koekjesmix zeedieren van de Jumbo. Ga gezellig bakken met je kind. Ook leuk om aan broertjes en zusjes samen te geven.

schoencadeautje tips koekjesmix zeedieren

Algemene (budget) tips

  • Verdeel een groter cadeau in meerdere pakjes. Deze kan je vervolgens verspreid over meerdere dagen geven. Denk bijvoorbeeld aan klei of eerst de kleertjes, daarna de pop.
  • Verpak de cadeautjes zo duurzaam mogelijk. Lees ook ons artikel over duurzaam cadeaus inpakken.
  • Beginnen met het inslaan van je cadeautjes, zo maak je de kans kleiner impuls aankopen te doen. Daarnaast kun je aanbiedingen in de gaten houden. Maar als je dit leest is deze tip misschien al te laat.
  • Bij kleine kinderen. Berg speelgoed op waar je kind een tijd niet meer naar omkijkt en geef het opnieuw.
  • Nog een pro tip maak een schoen-zet-kalender. Waarbij je met je kind afspreekt op welke dagen jullie je schoen gaan zetten. Zo kan je het aantal avonden schoen zetten beperken. Dit voorkomt slapeloze, gebroken nachten. Het idee dat sint en piet ’s nachts in je huis komen om cadeautjes in je schoen te stoppen kan begrijpelijkerwijs best eng zijn voor kleine kinderen. Daarnaast kun je voor minder, maar betere kwaliteit cadeautjes gaan.

Uitgelichte afbeelding van lafynfyx via Pixabay 

1 gedachte over “Tips voor duurzame schoencadeautjes”

Reacties zijn gesloten.